10
Dec

BOLEČINE V STOPALU

Bolečine v stopalu se pojavijo zelo pogosto pri fizično aktivni populaciji , pri rekreativnih športnikih in tudi v vrhunskem športu. Bolečine so najpogosteje posledica preobremenitve in nepravilne biomehanike v kinetični verigi, redkeje so pa posledica deformacij, ki so večinoma genetsko pogojene in obrabnih sprememb.  Bolečine lahko razdelimo na tri tipe glede na anatomsko delitev stopala: na bolečine v sprednjem, srednjem in zadnjem delu stopala (že dejansko bolečine v gležnju).

BOLEČINE V STOPALU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolečine v sprednjem delu stopala so večinoma posledica preobremenitve. Najpogosteje se vnamejo vrečke pod obremenilnimi površinami stopalnic, tako imenovane burze, kar je posledica neprimerne obutve in ponavljajoče fizične aktivnosti, ki vodi v preobremenitev. Stopalnica je boleča na pritisk, težave so pri hoji, ki je lahko šepajoča. Zdravljenje je v večini primerih konzervativno, zmanjšamo fizično obremenitev, si pridobimo ustrezno obutev (široka, s trdimi podplati), lahko tudi razbremenilne vložke za pod stopalnice. Včasih je potrebno vzeti tudi kakšno protivnetno zdravilo in analgetik.

Včasih lahko pride pri prevelikih obremenitvah (tekači, plesalci, vojaki, ki veliko hodijo itd.) do stresnega zloma najpogosteje druge stopalnice. Prisotne so hude bolečine nekje na sredini distalnega dela stopala nad drugo stopalnic, ki je tudi na pritisk boleča. Ponavadi je potrebno z aktivnostjo popolnoma prekiniti 4-6 tednov, včasih nogo tudi imobilizirati v mavcu.

Pogoste so tudi bolečine v sprednjem delu stopala zaradi deformacije, ki jo imenujemo haluks valgus (izkrivljen nožni palec), ki se pojavi zaradi neprimerne obutve, močno pa je prisotna tudi genetska komponenta. Ponavadi boli na notranji strani stopala na mestu izbokline nad palcem, kjer je tudi vrečka, tako imenovana burza. Pomaga široka udobna obutev, opornica za haluks valgus, če se pa stanje ne izboljša, je potreben operativni poseg in korekcija deformacije.

Bolečine v srednjem delu stopala so predvsem posledica obrabnih sprememb in vnetij tetiv na notranji in zunanji strani stopal zaradi preobremenitve in nepravilne biomehanike hoje in teka. Vzrok so lahko tudi ploska stopala. Pri obrabnih spremembah je potreben počitek, da bolečina popusti, prilagoditev aktivnosti, primerna obutev, v primeru hujšh bolečin, ki ne popustijo, tudi eventuelne blokade in operacija.  Za vnetje tetiv pa je potrebno popraviti biomehaniko, ki sproža vnetja, ugotoviti naprimer pri tekačih, ali imajo vzorec pronatorja ali supinatorja in temu primerno prilagoditi obutev. Pri akutnem vnetju je potreben počitek in včasih tudi analgetik, lahko tudi blokada.

Bolečine v zadnjem delu stopala so posledica vnetja in poškodbe ahilove tetive, trna petnice, ki povzroči bolečino bolj na obremenilni površini petnice in obrabnih sprememb skočnega sklepa. Pri ahilovi tetivi in trnu svetujemo obutev s povišico pete ali vložek, ki peto dvigne in jo razbremeni. Lahko pomaga tudi fizioterapija. V trn pri trdovratnih bolečinah damo včasih tudi blokado, v ahilovo tetivo pa ne, ker lahko pride do raztrganine tetive. Včasih je potrebno zaradi hudih kroničnih bolečin v predelu ahilove tetive tudi operirati.

Pri bolečinah v skočnem sklepu pa svetujemo zmanjšanje obremenitev, prilagoditve aktivnosti, občasno blokade. Vzrok bolečinam je lahko tudi poškodba hrustanca v sklepu, kar je potrebno operirati. V primeru hudih bolečin v gležnju in ugotovljeni precejšnji obrabi, se lahko naredi tudi operacija, pri kateri zatrdimo gleženj. Pri tem izgubimo na gibljivost, vendar bolečine izginejo, stopalo je pa še vedno funkcionalno.

Mitja Maechtig dr. med.specialist ortopedske kirurgije