8
Jan

Diastaza

DIASTAZA RECTI ABDOMINIS je izraz, ki opisuje razmik preme trebušne mišice. Pri nosečnici prihaja do številnih anatomskih in fizioloških sprememb in najbolj opazna je prav rast trebuha. Da se trebuh lahko veča in širi, se mora raztegniti tudi m. retus abdominis: vezivno tkivo, ki povezuje levo in desno stran trebušnih mišic (linea alba ali bela črta) pri raztezanju pa se obe polovici preme trebušne mišice razmikajo. Razmik je lahko majhen (2 do 3 cm širine in 12 do 15 cm dolžine) ali velik (12 do 20-23 cm širine in dolžine celotne bele črte). V klinični praksi govorimo o fiziološkem razmiku preme trebušne mišice, ko ta znaša 2 cm oz. širina dveh preiskovalčevih prstov ali majn, medtem ko pri čezmernem razmiku ta znaša več kot 2 cm.

Na nastanek same diastaze velikokrat žal nimamo vpliva, saj lahko nastane zaradi večkratne nosečnosti, večplodne nosečnosti, velikosti in teže ploda, ohlapne ali preveč močne trebušne stene, slabosti vezivnega tkiva, nepravilne vadbe ali neaktivnosti med nosečnostjo, težkega poroda, carskega reza, debelosti. Pravega vzroka se namreč ne pozna, najverjetneje gre za kombinacijo hormonov in mehaničnega pritiska na beli črto in trebušne mišice zaradi rastočega trebuha.

Diastaza

Ob pomanjkljivi ali nepravilni obravnavi lahko pride do naslednjih posledic, ki pa niso vedno nedolžne: težave z inkontinenco urina in blata, težave pri spolnih odnosih, oblikuje se slaba drža, prihaja do bolečin in nestabilnosti hrbtenice ter medenice, zmanjša se zaščita ploda in poveča se tveganje pri naslednji nosečnosti, ter je ne nazadnje estetsko moteče.

Med samo nosečnostjo in po porodu je potrebno večkrat oceniti razmik preme trebušne mišice in to lahko nosečnica oziroma mamica opravi tudi sama:

  • uležemo se na hrbet, pokrčimo kolena in stopala v širini bokov položimo na podlago,
  • pravokotno na belo črto, v višini popka, položimo svoje prste, tako da je dlan obrnjena proti obrazu,
  • najprej vdihnemo, nato izdihnemo in dvignemo glavo od podlage, kot da bi se z glavo želeli dotakniti prsnice,
  • v tem položaju vztrajamo in izmerimo razmik preme trebušne mišice v višini popka, približno 4 cm nad popkom in 4 cm pod popkom (pokušamo ugotoviti koliko prstov lahko postavimo v razmik med njima).

O čezmernem razmiku preme trebušne mišice govorimo, ko je razmik večji od širine dveh prstov (>2cm). V term primeru je nujen posvet pri usposobljenem fizioterapevtu, ki bo med svojo obravnavo izbral prilagojene terapevtske vaje za trebušne mišice.

Diastaza