7
Okt

KAJ JE TEMELJ FUNKCIONALNIH VZORCEV?

Ljudje se v današnji fitnes industriji, ki je nasičena z ogromno različnimi produkti, zelo težko odločijo ali prepoznajo, katera izmed mnogih aktivnosti je za njih smiselna in katera ne.

Pri Funkcionalnih vzorcih za razliko od mnogih drugih programov, začnemo pri samih temeljih človeka – pri telesni drži. Aplikacija strukturne integracije je prvi in najpomembnejši dejavnik funkcionalnega treninga. Človeško telo lahko primerjamo z gradnjo hiše. Če želimo zgraditi hišo, za katero želimo, da bo kvalitetna in dolgotrajna, potem moramo temu primerno postaviti tudi njene temelje. Podobno kot hiša, tudi človeško telo potrebuje strukturni sistem z vgrajenim težiščem. Če zanemarimo sam pomen telesne drže, potem to pomeni tudi slabšo ali celo škodljivo izvajanje aktivnosti. Izvajanje različnih vaj kot so počepi, izpadni koraki, potiski brez ustrezne podpore in aktivacije temeljnih mišic, lahko pomeni vzpostavitev slabih mehaničnih povezav že od začetka. Vadba v disfunkcionalnem podpornem sistemu pomeni še več disfunkcij, kar vadbo lahko naredi škodljivo in ne trajnostno.

 

 

Strukturna aplikacija je nujen dejavnik vseh vrst treningov in ciljev le tega. Naj si bo to hujšanje in oblikovanje postave, hitrejši tek, učinkovitejši met žoge na koš, nogometni dribling itd. Seznam je dolg. Vsem aktivnostim je skupna močna strukturna enota zaradi katere lahko vadbo naredimo učinkovitejšo.

Zato je glavni namen te oblike vadbene terapije prav implementacija tehnik z vidika izboljšanja gibanja in mehanike človeka skozi telesno držo. Za dosego ciljev se poslužujemo tehnik miofascialnega sproščanja, korektivnih statičnih in dinamičnih vaj ali integracijskih vaj. Naslavljanje težav slabe drže je vodilo vseh vadbenih enot Funkcionalnih vzorcev.

Z neprestanim naslavljanjem težav v temeljih lahko zagotovimo trajnost našega vadbenega programa in vadbo vzdržujemo brez bolečin za vedno!

Vir slikovnega gradiva : www.functionalpatterns.com/product/the-power-of-posture-by-naudi-aguilar-e-book/