8
Jul

Kaj so superživila in zakaj jih potrebujemo?

V kategorizacijo ‘superživila’ spada prehrana, ki ima veliko količino (koncentracijo) hranilnih snovi, ki jih človek potrebuje, pomembno pa je tudi, da ne vsebujejo velike količine kalorij.

Zanje je značilno, da so bogat vir hranil, ki so nujni za dobro in zdravo delovanje telesa, med te spadajo vitamini, minerali, beljakovine, vlaknine in druga esencialna hranila ter različne koristne rastlinske snovi, kot so antioksidanti in zdrave maščobe. Ljudje, ki uživajo ta živila imajo telo dobro preskrbljeno s hranilnimi snovmi ob nižjem vnosu kalorij, saj so hranila v superživilih bolj skoncentrirana.

Številne študije so pokazale, da uživanje takšne hrane pripomore k bolj zdravemu telesu, močnejšim imunskim sistemom in zmanjšuje možnost za nastanek kroničnih in drugih obolenj.

Med superživila sodijo: zelenjava, gobe, stročnice, sadje, oreščki, zelišča, semena, meso, morski sadeži in tudi nekateri mlečni izdelki.

Zelenjava

Špinača, blitva, korenje, ohrovt, brokoli, zelje, česen, paprika, cvetača, bučke, jajčevci, vodna kreša, motovilec, šparglji, rdeča pesa, redkvice, hren, artičoke, sladki krompir, čebula, por, čili.

Gobe

Šitake, reishi.

Sadje

Jagodičevje, granatno jabolko, grenivka, limona, jabolko, avokado, mango, slive, marelice, breskve, kivi, banana, ananas, grozdje, hruške, češnje, acai jagode.

Oreščki

Indijski oreščki, arašidi, lešniki, oreh, kokos, pinjole, mandlji.

Semena

Chia, bučna, laneno, oves, proso, janež.

Meso in morski sadeži

Divjačina, losos, dagnje, jastog, tuna, morske alge, bele ribe.

Mlečni izdelki

Kefir, sirotka, kislo mleko.

Stročnice

Leča, čičerika, stročji, zeleni ali rumeni fižol, soja.

Zelišča

Bazilika, rožmarin, meta, drobnjak, žajbelj, peteršilj, čemaž, koper, koriander, neem, timijan.