Mitja Maechtig

Matjaž Komel

Mitja Maechtig, doktor medicine, je specialist ortopedske kirurgije od leta 2013, ko je opravil specialistični izpit. Njegovo ožje področje je operativno zdravljenje degenerativnih obolenj kolka in kolena (artroplastika – vstavljanje totalnih endoprotez kolka in kolena), športne poškodbe kolena (predvsem poškodbe meniskusov, hrustančnih lezij in rekonstrukcije sprednje križne vezi) in poškodbe, ki so povezane z nepravilno vadbo v fitnesu, predvsem ramenskega sklepa in ramenskega obroča (poškodbe labruma, rotatorne manšete in SLAP lezije – poškodbe bicepsa v ramenskem sklepu, degenerativne spremembe akromioklavikularnega – AC – sklepa) ter ledvene hrbtenice (diskus hernija).

Zaposlen je v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina in v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer izvaja številne operativne posege. Poleg tega opravlja specialistično ambulantno dejavnost na različnih lokacijah v Sloveniji (Železniški zdravstveni dom Ljubljana, zdravstveni dom Postojna, ortopedska ambulanta Aristotel zdravstveni center Krško, Kirurški sanatorij Rožna dolina in Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica). Je tudi del ekipe zdravnikov HDD Sij Acroni Jesenice.

Dr. Mitja Maechtig ima dolgoletno praktično in teoretično znanje iz vadbe v fitnesu in je NCSF certificiran osebni trener. V svoji praksi sodeluje s številnimi osebnimi trenerji po Sloveniji, jim svetuje pri interpretaciji izvidov (ortopedskih pregledov, ultrazvočnih preiskav, rentgenskih slikanj in magnetne resonance) in jim pomaga glede na poškodbe strank in degenerativne spremembe pri predpisovanju treningov. Predava tudi v sklopu organizacije AFP (association of fitness professionals) – tečaj osebni trener – predmet športna medicina. Osebno je športno zelo aktiven, ukvarja se s fitnesom, v preteklosti je treniral borilne veščine (taekwondo) in je smučarski trener 1. stopnje.