14
Avg

Sladkorna bolezen na splošno

V Sloveniji ima zvišan krvni sladkor prek 100.000 ljudi. V ZDA pa obstaja verjetnost za ljudi rojene po letu 2000, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo 24% (moški) in 33% (ženske). Sladkorna bolezen je sedmi najpogostejši neposredni vzrok smrti, če pa štejemo še sekundarne vzroke, se številka podvoji. Najpogostejši vzrok za sladkorno bolezen je prizadetost trebušne slinavke – žleze, ki izloča inzulin. Ta pomembni hormon omogoča prehajanje krvnega sladkorja iz krvi v celice našega telesa. Raven glukoze v krvi se zviša, ko trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali kadar postanejo celice v telesu odporne (manj odzivne) na njegovo delovanje (t.i. rezistenca na inzulin).

Sladkorna bolezen tipa 1 se večinoma pojavlja pri otrocih in mlajših ljudeh. Bolezen se prične nenadno, značilni znaki so huda žeja in hujšanje kljub večjemu uživanju hrane in pijač. Nujna je takojšnja zdravniška obravnava in trajno zdravljenje z inzulinom.

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika sladkorne bolezni (prek 90 %) in se pojavlja pri starejših odraslih osebah – povprečna starost ob odkritju bolezni je 55 let.

Bolezen se prikrade potiho in se razvija počasi. Bolniki prva leta praviloma nimajo nikakršnih težav, čeprav se že takrat razvijajo trajne okvare organov – oči, ledvic in živcev, najnevarnejša pa je prizadetost srca in ožilja. Sladkornega bolnika pogosto privede k zdravniku šele srčna ali možganska kap! Šele po več letih se krvni sladkor zviša do te mere, da povzroča žejo, pogosto in obilno odvajanje vode tudi ponoči ter počasno hujšanje kljub normalnemu uživanju hrane.

Dejavniki tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2:

1. dednost (sladkorna bolezen v družini),
2. debelost (zlasti nalaganje maščevja okoli pasu),
3. premalo telesne aktivnosti,
4. zvišan krvni tlak in maščobe v krvi,
5. zvišan krvni sladkor v nosečnosti ali rojstvo novorojenca, težkega nad 4,5 kg.

Drugi tipi sladkorne bolezni so redki: sladkorna bolezen, ki je posledica vnetja ali raka trebušne slinavke, in sladkorna bolezen, povzročena z zdravili …

Nosečnostna sladkorna bolezen je pogostejša pri nosečnicah s prekomerno telesno težo in pri tistih s sladkorno boleznijo v družini. Čeprav se raven krvnega
sladkorja po porodu ponavadi normalizira, pa večina teh žensk pozneje zboli za sladkorno boleznijo tipa 2.

Pomen telesne vadbe za sladkorne bolnike:
Vadba izboljša metabolizem ogljikovih hidratov in toleranco glukoze s tem, da poveča vstop sladkorja v celice. Krčenje mišic povzroči sinergističen efekt med inzulinsko in celično občutljivostjo, ki povečata transport glukoze v celice. Dalj časa trajajoća vadba poveča prepustnost celic za 24 ur, kar izboljša opravljanje
celic z glukozo, saj se napolnijo glikogenske rezerve. Poveča se tudi občutljivost na inzulin, kar prepreči hiperinzulinemijo in izboljša toleranco za glukozo.