6
Mar

Srčno popuščanje

Kaj je srčno popuščanje?

Pri srčnem popuščanju srce ne more več črpati dovolj velike količine krvi skozi telo za presnovne potrebe. Zaradi tega so organi slabo preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi. Neustrezna prekrvitev organov sproži v telesu vrsto reakcij, ki so sprva koristne, če pa trajajo dlje časa, so škodljive in odgovorne za slabše delovanje srca.

Srce vzdržuje normalen pretok krvi s pospešenim utripanjem (povečana frekvenca), s povečanjem iztisa (povečan utripni volumen) in povečanjem srčne mišice (hipertrofija). Za telo je to dobro, za srce pa je to škodljivo. Mehanizmi, s katerimi srce vzdržuje normalen pretok krvi, sčasoma ne zadostujejo več in še oslabijo delovanje srca.

 

* SRČNI MINUTNI VOLUMEN

Volumen krvi, ki ga iztisne levi prekat v enem utripu, imenujemo utripni volumen. Odvisen je od moči srčne mišične kontrakcije in volumna levega prekata. Ljudje, ki trenirajo vzdržljivostne športe, povečajo kapaciteto črpanja krvi v tkiva skozi adaptacije, ki povečajo kontraktilnost levega prekata in volumen iztisnjene krvi v aorto. Srčna frekvenca predstavlja število itripov srca v minuti. Če pomnožimo frekvenco z utripnim volumnom dobimo srčni minutni volumen.

Pomembni vzroki za srčno popuščanje so koronarna srčna bolezen, visok krvni tlak, redkeje pa napaka na srčnih zaklopkah ter kardiomiopatije (to so bolezni srčne mišice). Med dejavniki tveganja spadajo še kajenje, debelost, telesna neaktivnost, čezmerno pitje alkohola in visoke vrednosti holesterola v krvi.

Znaki popuščanja srca so:

zmanjšana zmogljivost

težko dihanje

močno bitje srca pri naporih (npr. med hojo po stopnicah)

pogostejše tiščanje na vodo ponoči

kronični kašelj, ki se pojavlja zlasti pri obremenitvi

hladne okončine

otekanje nog, gležnjev

zadrževanje vode v trebušni votlini

modrikaste ustnice, uhlji in nos

Bolniki s srčnim popuščanjem, pri katerih se pojavijo znaki poslabšanja srčnega popuščanja oz. pljučni edem (dušenje med ležanjem z nizkim vzglavjem, hropenje v pljučih, nemir), morajo takoj poiskati zdravniško pomoč.

Kakšne so lahko posledice srčnega popuščanja?

Nezdravljeno srčno popuščanje zmanjšuje posameznikovo zmožnost za telesne napore in s tem kakovost njegovega življenja, napredovanje bolezni pa ima lahko hude posledice, celo odpoved srca. Če srčno popuščanje pravočasno prepoznamo in pravilno zdravimo, se bolniku ne bo treba omejevati ali pa bodo potrebne le manjše omejitve in bo še naprej lahko živel skoraj tako, kot je bil vajen pred pojavom bolezni.

 

Kako zdravimo srčno popuščanje?

Sprememba načina življenja (npr. omejitev vnosa tekočine in ukrepe za zdrav življenjski slog (omejitev soli, telesna aktivnost, vzdrževanje telesne teže, prenehanje kajenja in uživanja alkohola …)

zdravljenje z zdravili (pomembno je dosledno jemanje)

operativno zdravljenje (transplantacija srca, resinhronizacija, vstavitev začasne pomožne črpalke)

Kaj lahko storimo sami za preprečitev nastanka srčnega popuščanja:

 1. Jejte manj slano hrano
  Sol je največji sovražnik bolnika s srčnim popuščanjem. Zaradi fizikalnih zakonitosti v telesu zadržuje tekočino, kar še stopnjuje težave in znake bolezni. Zaužijemo lahko največ 2 g soli na dan (manj kot ena kavna žlička). Izogibajte se pretirani uporabi namizne soli in jedem, ki je vsebujejo veliko: sirom, slanim prigrizkom, mesu iz pločevink, vloženi zelenjavi, sušenemu ali prekajenemu mesu in večini ostale predelane hrane.
  Tudi pretirano pitje tekočin povzroči poslabšanje težav in znakov srčnega popuščanja.
 2. Bodite telesno dejavni
  Redna telesna vadba krepi mišice, srce in krvni obtok ter blagodejno vpliva na življenjsko moč in vitalnost. Telesno dejavnost izvajajte redno, vsaj trikrat na teden po 20 do 30 minut. Koristne so predvsem aerobne dejavnosti, npr. hoja, plavanje, kolesarjenje …
 3. Skrbite za primerno telesno težo
  Prevelika telesna teža po nepotrebnem obremenjuje srce. Veliko boste storili že, če boste zmanjšali velikost obrokov in se izogibali visokokaloričnim, mastnim in sladkim jedem.
 4. Prenehajte kaditi
  Kajenje škoduje tako pljučem kot srcu.
 5. 5Odpovejte se alkoholu
  Alkohol zavira učinkovito delovanje srčne mišice. Če jemljete zdravila ali so vaše težave zaradi srčnega popuščanja izrazite, ne pijte alkoholnih pijač.
 6. Zaščitite se pred okužbami
  Priporočljivo se je zaščititi pred okužbami. Vsako leto se cepite proti gripi in pljučnici.

 

Mitja Maechtig dr. med.specialist ortopedske kirurgije