16
Jun

Vas zanima zakaj imate koronične bolečine v križu in kako jih odpravite?

Kronične bolečine v križu so definirane kot bolečine, ki so prisotne od 3 mesecev do več let in so locirane v spodnjem delu hrbtenice, se pravi v ledveni hrbtenici. Te težave so pri splošni populaciji dokaj pogoste, še posebej pri starejših in pri fizičnih delavcih (npr. delavci na gradbiščih, ki vsakodnevno dvigujejo težka bremena, delavci v tovarnah za tekočim trakom, ki imajo dolga leta delo v prisilnem položaju in podobno).

Hrbtenica nudi oporo našemu telesu in sama zgradba nam omogoča, da lahko hodimo izravnano po dveh nogah. To pa posledično s staranjem vodi do obrabe hrbtenice in kroničnih bolečin, ki so najpogostejše v križu, takoj za tem pa tudi v vratni hrbtenici. Staranje in obraba hrbtenice je neizbežna, odvisna pa je od posameznika, genetike in njegovih obremenitev na delovnem mestu, športnih aktivnosti itd.

 

 

Vretenca, ki sestavljajo hrbtenico, si lahko predstavljamo kot opeke, ki so položene druga na drugo, vmes pa ležijo vodni balončki, ki predstavljajo medvretenčno ploščico. Z leti se zaradi obrabe razdalja med vretenci manjša, kar pomeni, da se vodni balončnki (medvretenčne ploščice) stiskajo in se izbočijo, lahko pa tudi počijo (takrat pride do tako imenovane hernije diskusa).

 

Vas zanima zakaj imate koronične bolečine v križu in kako jih odpravite?

 

 

 

 

 

 

 

Pri kronični bolečini v križu do hernije še ni prišlo, balončki so samo stisnjeni in izbočeni, največji problem pa so sklepi med vretenci, ki so locirani v zadnjem delu vretenca in se z leti prav tako obrabijo. Ti sklepi nam povzročajo največ bolečine.

Zadaj za vretenci poteka namreč hrbtenjača, iz katere izhajajo živci mimo vretenc v roke in noge. Hrbtenjača se nahaja v kanalu, ki ga lahko ožijo in stiskajo obrabljeni sklepi in izbočene ploščice, kar je posledično tudi lahko vzrok bolečinam.

 

Vas zanima zakaj imate koronične bolečine v križu in kako jih odpravite?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelo pomembne so tudi krivine hrbtenice, predvsem tako imenovana ledvena lordoza, kar pomeni usločenost spodnjega dela hrbta. Pri ljudeh, ki imajo to krivino izravnano ali poudarjeno, prav tako lahko pride do kroničnih bolečin v križu, zaradi pretiranega stresa in obremenitve na medvretenčne ploščice in sklepe vretenc. Neustrezna ledvena krivina je posledica zakrčenosti sprednjih in zadnjih stegenskih mišic in šibkosti trebušne muskulature.

 

Vas zanima zakaj imate koronične bolečine v križu in kako jih odpravite?

 

 

 

 

 

 

Torej, kaj narediti, če imate kronično bolečino v križu? Najprej je treba ugotoviti vzrok težavam in glede na to ustrezno ukrepati. Če je vzrok neprimerno delovno mesto oziroma prevelike in neustrezne obremenitve na delovnem mestu, je treba delovno mesto prilagoditi in če je možno izvajati rotacije delovnega mesta (se pravi, da delamo različna dela in ne eno samo), da se izognemo delu v istem prisilnem položaju. Če je problem zakrčenost mišic in mišično neravnovesje, je potrebno le-to odpraviti z ustrezno vadbo.

Kronično bolečino v križu lahko omilimo ali tudi popolnoma odpravimo, če intenzivno izvajamo vaje za globoko trebušno muskulaturo, ker le-ta stisne hrbtenico in jo stabilizira. To niso povrhnje trebušne mišice, ki so lepe za oko (tako imenovani ‘six-packi’), ampak je to mišica, ki ovija trebušno steno in leži pod vsemi povrhnjimi trebušnimi mišicami. Povrhnje trebušne mišice namreč nimajo neke pomembne stabilizacijske vloge v telesu, glavno vlogo ima ta globoka trebušna mišica, ki je za oko nevidna in zato za trening pri ljudeh, ki ne poznajo njene pomembne funkcije, ni zanimiva.

 

 

Če se z zgornjimi opisanimi ukrepi bolečine v križu ne zmanjšajo ali se celo večajo, po možnosti tudi širijo v noge, priporočam pregled pri zdravniku, specialistu ortopedske kirurgije, ki bo speljal potrebno diagnostiko (rentgensko slikanje, eventuelno magnetno resonanco) in predpisal ustrezno zdravljenje.

Mitja Maechtig dr. med.specialist ortopedske kirurgije