6
Jun

Zakaj mora biti osebni trener ustrezno usposobljen

V Sloveniji se povečuje trend osebnega trenerstva. Prekomerna telesna teža je najpogostejši vzrok, da se posameznik odloči za vadbo pod nadzorom trenerja. Ponudbe je veliko, zelo pomembno pa je, da je osebni trener ustrezno usposobljen. Veliko je trenerjev (tako bivših tekmovalcev body buildinga kot rekreativnih športnikov), ki opravijo minimalno izobraževanje in začnejo z osebnih trenerstvom. Pogosto so ti treningi bazirani na vadbi, ki so jo trenerji opravljali v preteklosti sami, glede na njihove osebne izkušnje, neupoštevajoč strankine specialne zahteve. Osebni trener mora obvezno prirediti in prilagoditi trening posamezniku, njegovi telesni teži, pridruženim boleznim, morebitnim poškodbam, degenerativnim spremembam in omejitvam. Dejstvo je, da bodo največji delež strank predstavljali odrasli v starosti od 30 do 50 let, ki so prekomerni in posledično ne popolnoma zdravi. Najpogostejše bolezni, ki sovpadajo s prekomerno telesno težo, so povišan pritisk (arterijska hipertenzija), sladkorna bolezen, povišane maščobe in holesterol (hiperholesterolemija/ hiperlipidemija) v krvi. Ljudje prejemajo na ta račun lahko tudi najrazličnejša zdravila. Zaradi prekomerne telesne teže pride do degenerativnih bolezni lokomotornega aparata (najpogosteje obraba kolenskega sklepa, ramenskega sklepa in ledvene hrbtenice). Za začetek telesne vadbe je obvezno potrdilo osebnega zdravnika, kar pa ne zadostuje za uspešno realizirane cilje (znižanje telesne teže) in kar je najpomembnejše brez poškodbe. Zato mora biti osebni trener ustrezno usposobljen z visoko stopnjo izobrazbe, nekim osnovnim znanjem bolezenskih stanj in degenerativnih sprememb ter poškodb, ki jih lahko pričakuje pri svojih strankah. Pred pričetkom izvajanja vadbenega programa mora obvezno opraviti predhodno obravnavo vadečega, kjer se identificirajo vsi morebitni dejavniki tveganja, ki lahko vplivajo na nastanke poškodbe.

 

Kako lahko neusposobljen osebni trener škoduje stranki

V različnih fitnes centrih opažamo zelo pogosto nepravilno izvajano vadbo pod nadzorom osebnega trenerja. Najpogosteje gre za nepravilno izvedene gibalne vzorce in napačno izbrane vaje glede na habitus stranke. Nepravilna vadba stranki prej škoduje kot koristi. Gre bolj za dolgoročne posledice, ki se pokažejo kasneje predvsem kot obraba kolenskega, ramenskega sklepa in ledvene hrbtenice. Večina osebnih trenerjev še vedno ne ve, da je ramenski sklep najbolj obremenjen sklep pri vadbi z znano obremenitvijo in to je predvsem zaradi nepravilne vadbe – največ napak se dela tako pri vajah, ki vključujejo ramenski sklep primarno kot sekundarno. Ramenskemu sklepu npr. škodujemo tudi, ko delamo vaje za prsne mišice, hrbet, noge…, napake se delajo pri spottingu itd.

 

Neusposobljen trener prav tako ne pozna omejitev pri določenih bolezenskih stanjih, degenerativnih spremembah, poškodbah in ne priredi vadbenega programa tem spremenljivkam. Pogosto opažamo, da stranke še ne osvojijo nekega osnovnega gibalnega vzorca (npr. počep) in že delajo vajo, ki vključuje ta gibalni vzorec in to z obremenitvijo, kar je popolnoma napačno. Pri obremenitvi se napačno izvajanje še potencira in močno škoduje sklepom in hrbtenici.

Pri neupoštevanju splošnega stanja vadečega in pridruženih bolezni pa lahko pride tudi do resnejših zapletov kot so naprimer možganska kap, srčni infarkt, hipertenzivna kriza. Že vazovagalna reakcija, ki se pojavi, ko oseba prehitro vstane in za kratek čas izgubi zavest, lahko povzroči ob nepoznavanju osnov prve pomoči hude nevšečnosti in zadrego osebnemu trenerju, če ne zna pravilno odreagirati.

 

Najpogostejše poškodbe zaradi nepravilne izvedbe vaj

Zaradi nepravilno izvedenih vaj v fitnesu najpogosteje pride do poškodb kolenskega in ramenskega sklepa ter hrbtenice.

Poškodbe kolenskega sklepa so najpogosteje posledica nepravilno izvedenega počepa. Najpogosteje lahko pride do poškodbe hrustanca pod pogačico (če je med izvedbo gibalnega vzorca počepa koleno pred prsti), poškodujejo se lahko tudi drugi kompartmenti v kolenu, kar privede do generalizirane artroze (obrabe). Pri prenizkem počepu lahko pride tudi do poškodbe meniskusa.

 

Zakaj mora biti osebni trener ustrezno usposobljen

 

 

 

 

 

 

Ramenski sklep je najbolj izpostavljen sklep pri vadbi v fitnesu. Kontraindicirane so vse vaje, ki vključujejo gibalne vzorce za srednjo aksilarno linijo (laično gledano za glavo). S tem gibalnim vzorcem destabilizirano ramenski sklep, ki ga v bistvu silimo v izpah. Posledično pride do ohlapnosti sprednjega dela sklepne ovojnice, poškodbe hrustanca, vezi, dolgoročno artroze in končno do nestabilnosti ramenskega sklepa in ponavljajočih izpahov, ki terjajo operativni poseg.

 

Zakaj mora biti osebni trener ustrezno usposobljen

 

 

 

 

 

 

 

 

Z nepravilno izvedenimi vajami za trebušno muskulaturo in vajami, ki vključujejo aksialne obremenitve hrbtenice najbolj škodujemo ledveni hrbtenici. Prihaja do obrabnih sprememb, ki dolgoročno vodijo v kronično bolečino v križu, stenozo spinalnega kanala, obrabo fasetnih sklepov in posledično mahanično bolečino v hrbtenici ter degenerativne spremembe intervertebralnih diskusov (hernije disci). Z nepravilnim gibom lahko pride tudi do akutne poškodbe in bolečine v križu z močnim izžarevanjem v eno od nog. Če so potem bolečine hude in kljub dolgotrajnejši analgetični terapiji ne izzvenijo in če so prisotni nevrološki izpadi (motnje mokrenja in odvajanja blata, upad mišične moči spodnjih okončin), je potreba preiskava MRI (magnetna resonanca) in morebiten operativni poseg.

 

Zakaj mora biti osebni trener ustrezno usposobljen

 

 

 

 

 

 

 

Kako lahko licenciran in dobro usposobljen osebni trener fitnesa pripomore k izboljšanju pri boleznih ali poškodbah gibal posameznika?

Osebni trener lahko bistveno pripomore k izboljšanju splošnega zdravstvenega stanja posameznika. Njegova vloga pri preventivi je spregledana in popolnoma zanemarjena. Kot primer izpostavljamo ZDA, kjer je zdravstvena blagajna zelo obremenjena zaradi vedno večjega števila ljudi s prekomerno telesno težo, kar posledično privede do številnih zapletov in potreb po zdravljenju (sladkorne bolezni, povišanega pritiska, maščob, posledičnega srčnega infarkta, operacije in vstavitev aortokoronarnih bypassov, možganske kapi, obrabe sklepov in posledične implantacije totalnih endoprotez kolen, kolkov itd…). Naredili so raziskavo in izračunali, koliko letno porabijo za zdravstene storitve in reševanje zapletov debelosti. Ugotovili so, da bi bilo ceneje za državo, da bi vsem prekomernim posameznikom in potencialnim bolnikom plačali osebnega trenerja, ki bi deloval na preventivi.

Dokazano je s študijami, da z redno aerobno vadbo in zmanjšanjem telesne teže pozitivno vplivamo na povišan krvni pritisk, sladkorno bolezen, manjša je incidenca obrabnih sprememb sklepov, izboljša se funkcionalni in mišični status kolenskega sklepa in rame po stabilizacijskih operacijah, lahko tudi po vstavljenih kolenskih in kolčnih protezah itd… Možnosti je ogromno, potencial pa izjemen ter neizkoriščen. Zato so dobro usposobljeni osebni trenerji nujno potrebni.

 

Mitja Maechtig dr. med.specialist ortopedske kirurgije