21
Jan

Zgodba Nike Kobal: Samodisciplina ohranja moje počutje

Ljudje radi govorimo kako si želimo spremeniti svoje življenje a šele, ko se pojavi morebitno resno opozorilo v obliki fizične bolezni, ugotovimo, da nista le močna volja in notranja zaobljuba tisto, kar potrebujemo za boljše življenje, temveč tudi realizacija svoje želje.

Nika Kobal je 29-letna Goričanka, ki se je vrsto let borila s prekomerno težo in na različne načine poskušala svojo težavo odpraviti. Vedela je, da spremembo potrebuje vendar nikakor ni našla prave poti, ki te pripelje do nečesa večjega – do rezultata. Močna debelost, ki jo je spremljala vrsto let že iz otroštva pa ji ni odvzela poguma, da je vztrajala. Že konec osnovne šole je imela več kilogramov kot jih ima danes. Od trenutka odločitve do sedaj je izgubila vsega skupaj že 53 kilogramov.

Zgodba Nike Kobal: Samodisciplina ohranja moje počutje

 

Nika je bila vedno povezana s športom in kljub temu, da je tudi članica konjeniškega kluba že 22 let to ni bilo dovolj. Mediji so jo prepričevali v raznorazne diete in tablete za kurjenje maščob, a nič od tega ni imelo učinka. Svoji naivnosti je pripisovala še premalo motivacije in prave volje. Jo-jo efekt je bil znova in znova prisoten, opazila je manjšo vzdržljivost pri teku, pika na i pa so bili vrstniki, ki so se iz nje norčevali, le-to je povzročalo padanje samozavesti. Ker ima Nika močan značaj je globoko v sebi verjela v pozitivno spremembo in vse zunanje opazke kljub vsemu preslišala.

Precej časa je spremljala reklame za Bootcamp, ker pa je takrat večina tovrstnih vadb potekala le v Ljubljani, se tega ni mogla udeležiti. Nekega dne se je pojavila možnost za učinkovit način vadbe v studiu GOfit v Novi Gorici, ki ga je objavila njena prijateljica. Mešanica med aerobiko, utežmi in vojaškimi vajami Niki dva krat tedensko že od lanskega novembra pomaga izgubljati odvečne maščobe, pridobivati mišično maso ter oblikovati postavo.

Prvi korak za spremembo življenjskega sloga je naredila z osebnim trenerjem, ki ji je opravil obvezne začetne meritve. Šele takrat je Nika začudena spoznala, da ima močno obrabljenost notranjih organov in da je stanje dovolj resno ter potrebno nujne spremembe. Pot se je začela. Prejela je konkretno obrazložitev o prehrani, dobra dva meseca kasneje pa je od osebnega trenerja prejela strogo zapisan jedilnik, ki se ga mora zavoljo svojega cilja držati vsak dan. Zadostna količina primernih obrokov, velika količina vode in minerali so postali podporniki Nikinemu fizičnemu stanju, začrtanega urnika prehrane pa se zvesto drži.

 

Zgodba Nike Kobal: Samodisciplina ohranja moje počutje

 

Z velikim zadovoljstvom obiskuje vadbo saj pravi, da je ekipa odlična, ostale obiskovalke vadbe pa ravno tako. Vzdušje je prijetno, kar je seveda za ljudi, ki imajo enak cilj bistvenega pomena. Namen je, da se vsi razgibajo, občutek, da je nekdo debel pa je popolnoma odsoten.

Kljub vsemu, kar je Nika Kobal doživljala na svoji poti, je ohranila svojo odprtost, duhovitost, zaradi dragocene izkušnje pa tudi sama rada pomaga pri dvigu razpoloženja drugih, ki so v podobni stiski. Njena samozavest in samopodoba sta zrasli, trma, ki jo tako zelo potrebuješ, da dokončaš s slehernim treningom pa se je obrnila v njen prid. Njena zgodba je danes drugačna, kajti sedaj ima prijatelje, ki jo spodbujajo in ji stojijo ob strani, ko potrebuje dober nasvet.

 

Zgodba Nike Kobal: Samodisciplina ohranja moje počutje

 

Prvi vmesni cilj, ki ga je do zdaj že dosegla, je bil svojo težo spraviti pod 100 kilogramov, dosegla pa ga je v desetih mesecih redne telovadbe in vmesnega osebnega trenerstva. Naslednji cilj je odpraviti še dodatnih 20 kilogramov, ker pa je trenutno na točki, ko je treba uravnavati maščobo in mišično maso. To je običajno trenutek, ko se pravo hujšanje v resnici šele začne, saj je proces upočasnjen. Izguba volje bi v tem obdobju pomenila trud zaman, vendar pri Niki te bojazni ni. Redno obiskovanje treningov, podpora pravih ljudi in upoštevanje strokovnih nasvetov jo je naučila samodiscipline, brez katere zagotovo ne bi uspela.

Zgodba Nike Kobal: Samodisciplina ohranja moje počutje

 

Besedilo: Alenka Zapušek

Slike : Egon Bajt, Kristina Beltram