15
Jan

Zgodba Vanje T. : Prepričaj samega sebe in stopi na realna tla

Človek se marsikdaj znajde v situaciji, ko odsotnost uma in telesa povzročita pomanjšanje motivacije. Nekateri so v najbolj kritičnih trenutkih najbolj motivirani, med tem ko se na drugi strani zgodi, da se v mirnem obdobju človek ugnezdi v svoji komfortni zoni in iz nje ne zleze zlahka. Kljub vsemu pa nas včasih okoliščine prisilijo k spremembi pa če tudi je to zelo kratkotrajen uvid, ki te lahko spremeni za celo življenje ali pa le povrne nazaj na nekoč že ustaljen tir.

Zgodba Vanje T. : Prepričaj samega sebe in stopi na realna tla

Vanja je notranje bogata in izjemno samoiniciativna ženska, ki se je do svojega tridesetega leta rekreativno in redno ukvarjala s športom. Rada je kolesarila, udeležila se je različnih maratonov, predvsem pa je najbolj uživala na dolgih sprehodih, kjer je s hitro hojo pridobivala kondicijo. Danes je stara 37 let, za seboj ima dve prelepi hčerki in topel zakon z možem, ki ji tudi ob najbolj kriznih obdobjih stoji ob strani. Največ ji pomeni družina in od trenutka, ko je stopila na pot starševstva, so se začele spremembe, ki so jo za nekaj let pahnile v pozabo nase, saj je na prvo mesto postavljala vse drugo razen sebe. Družina, služba in skrb za dom so postale prva prioriteta, spremenili so se miselni vzorci, pojavila se je lenoba do lastnega bitja. Rezultat je bila prekomerna teža, s katero se Vanja kljub kopičenju nezadovoljstva ni pretirano ukvarjala a jo je na neki točki vseeno močno zmotila. Ni si kupovala oblek, pretiravala je s sladkorjem vsak sleherni dan, nekje globoko v sebi pa živela v strahu, da ko bo začela hujšati, bo postala še bolj lačna. In tako z načinom življenja, ki ga je živela, ni bila pripravljena prenehati.

Zgodba Vanje T. : Prepričaj samega sebe in stopi na realna tlaNekega januarskega dne se je z družino odpravila na izlet in se sprehodila ob morju, kjer so lepe trenutke obeležili s fotografiranjem. Presenečenje, ki ga je doživela, ko je po izletu pogledala slike, ni bilo nič kaj prijetno. Sram, ki ga je občutila ob pogledu nase, jo je spomnil na vse športne aktivnosti pred leti, ko je zase skrbela in ko s težo nikoli ni imela težav. Vedela je, da mora prenehati z zanemarjanjem svojega telesa. Sprejela je notranjo odločitev in stopila na pot k boljšemu počutju. Sicer se je ves čas spogledovala z mislijo na Bootcamp, ki ga redno izvajajo vrhunski trenerji v studiu GoFit iz Nove Gorice, od koder Vanja prihaja. Pa vendar, nikakor se ni mogla prepričati, saj je bilo njeno življenje osredotočeno bolj na življenje drugih kot na svoje. Z močno voljo in zavedanjem kako dobro se je že počutila v preteklosti, se je pot hujšanja pričela. Dva meseca pred obiskovanjem vadbe Bootcamp, je ponovno začela s hitro hojo in vsak dan pridobivala na kondiciji. Kljub vsemu pravi, da je po enem tednu vadbe občutila gromozansko zategnjenost mišic, ki pa je sčasoma Zgodba Vanje T. : Prepričaj samega sebe in stopi na realna tlaz redno aktivnostjo izzvenela. Prvi cilj je bil izgubiti 10 kg brez časovnega roka, pod nobenim pogojem pa ni želela stopiti na tehtnico ter preveriti učinek, saj se je zavedala, da če z rezultatom ne bo zadovoljna, lahko ponovno pade v nejevoljo in lenobo. Sama sebi je postavila dieto in skrbela za to, da nikoli ni bila lačna. Na tri do štiri ure dnevno se je prehranjevala z manjšimi obroki, trikrat tedensko pa še do dandanes obiskuje intenzivno vadbo in s svojim možem, ki ji je v podporo že od začetka, hodi na daljše sprehode. Tako ohranja svoj videz, hkrati pa poskrbi še za notranjo higieno. Že kmalu jo je radovednost premagala in sledil je prvi korak na tehtnico po dolgem času. Bila je pozitivno presenečena in navdušena na tem kako hitro lahko človek napreduje. Od tega trenutka dalje je kilograme le še izgubljala in pristala na svoji idealni teži, ki jo je imela že pred leti. Tudi pozornosti, ki jo je bila deležna s strani trenerja Matjaža Komela in drugih trenerjev v studiu GoFit, ravno tako ne bo pozabila. Vsi poznamo frazo o pomembnosti prvega vtisa in vtis, ki ga je Vanja v tistem trenutku opolnomočila, ji je pomagal okrepiti njeno voljo, samodisciplino in željo, da si pomaga. Vadba je namreč postala njena zdrava navada, ki se ji do nadaljnjega ne bo odpovedala.

Sporočilo, ki ga vsem z težavami prekomerne teže daje Vanja, je:  »Če bi vedela, kako enostavno je izgubiti kilograme, bi to naredila že pred štirimi leti. Prepričaj se, da zmoreš, postavi se na realna tla in začni. Vse je v glavi, telo bo sledilo sámo.«

 

Zgodba Vanje T. : Prepričaj samega sebe in stopi na realna tla